Nagellak beschermt je nagel

Zwakke en afbladerde nagels ik ben er bekend mee helaas. Mijn nagels waren zo zwak dat ik ze gewoon kon dubbelvouwen. Ik ben heel lang bezig geweest om een manier te vinden om ook lange en natuurlijke nagels te hebben. En nagellak/gel nagellak heeft mij hierbij geholpen. Vandaag laat ik je weten hoe nagellak je nagel beschermt.

IMG_5155

Voor dit artikel spreek ik  uit eigen ervaring en heb ik ook veel artikelen gelezen.

IMG_9448

Je nagel (nagelplaat) bestaat uit meerdere lagen;

 • Hoornlaag (schubben laag) dit is de bovenste laag die bij uitdroging loskomt.
 • Keratinelaag ( sponslaag), neemt alle alle voedingstoffen op en houd vocht en vet vast.
 • Epitheellaag (onderste laag), is de bevestigingslaag van de nagelwal. Deze bevind zich aan de zijkant van de nagelplaat.

 

De reden dat nagels zwak zijn en niet lang groeien heeft meerdere redenen, o.a. is water een grote boosdoener. Je nagels absorberen water, het nagelbed en de achterkant van je nagels (tips) kunnen bijna 1/3 van hun eigen gewicht vasthouden aan water. Water moleculen zijn zo klein dat ze makkelijk door de Hoornlaag, Keratinelaag en Epitheellaag  kunnen.

Een gezonde nagel bestaat voor 18% uit water en 5 % olie.

IMG_5150

Nagellak is een coating over de nagel, die je nagel  beschermt tegen invloeden van buiten af zoals water. Water en oliën kunnen wel door de nagellak heen maar dat proces gaat een stuk minder snel als dat je niets op je nagels hebt. Als je nagel gelakt zijn en je zit daarmee veel in water, zal de lak snel gaan chippen dus een 100% bescherming bied het niet.

Zonder nagellak kan je nagel dus te veel water absorberen, maar zonder nagellak kan je nagel ook onnodig water en oliën verliezen, wat ook niet de bedoeling is. Want is het niet in balans en je nagel verliest water of olie dan kan de nagel uitdrogen en dan de nagel gaan splijten, het is allemaal een wisselwerking.

IMG_5352

Gelnagels/acrylnagels is eigenlijk helemaal niet aan te raden. Het beschermt misschien deels je nagels maar het maakt ze ook heel zwak en broos en hiermee beschadigen je ook de verschillende lagen op de nagel.

Omdat nagellak toch door invloeden van buiten af zoals water snel gaat afbladeren (waardoor je de bescherming verliest) en gel nagels of acrylnagel helemaal funest zijn, kan je wel gel nagellak gebruiken. Gel nagellak beschermt de nagel maar beschadigd deze niet. Daarnaast geeft gel nagellak extra versteviging en voorkomt dat de nagels gaan afbladeren of scheuren. Wat ook een pluspunt is van gel nagellak is dat je nagels er minimaal twee weken verzorgt uitzien.

IMG_5879

Wat ik toch echt nogmaals wil benadrukken, stel je naakte nagels nooit bloot aan water! Want stel je je naakte nagels met douchen bijv. bloot aan water dan heeft de nagel twee dagen nodig om weer gezond, normaal en in balans te komen. Bij dit proces werkt een curcle olie/butter, of hydrateren nagelolie erg goed.

Nu denk je misschien maar moeten mijn nagels dan niet ademen? Nee, dit is echt een fabel! Haren en nagels zijn dood en ademen niet.

IMG_9376

Je nagels hebben een goede verzorging nodig, hydratatie en oliën. Doe dit om de goede en verstandige manier. Je hebt tegenwoordig hele goede en fijn oliën en butters die je nagel/nagelriemen hydrateren en verzorgen.

IMG_1571

Conclusie

 • Stel je naakte nagels nooit bloot aan water, NOOIT!
 • Zorg ervoor dat als je gaat douchen/afwassen of zwemmen dat je een een base coat op doet en niet alleen op het nagelbed (plaat) maar ook aan de achterkant van je nagel tip.
 • Gebruik een goede, verzorgende handcrème
 • Gebruik een goede hydraterende en verzorgende nagelriem olie of butter.
 • Voor extra hydratatie of verzorging van de nagel heeft vooral Trind een ruim aanbod aan goede producten die hierbij ondersteunen.

IMG_5153

Ik gebruik nu zelf een al een jaar lang gel nagellak als basis van Pink Gellac en ook La Femme. Daarnaast geef ik mijn nagels een goede dagelijks een verzorging. Sinds dien heb ik lange en gezonde nagels.

Sommige vrouwen hebben gewoon jaloersmakende mooi en sterke nagels van zichzelf. Breken nooit, zijn sterk en zijn in balans. Mijn zus en schoon- zus horen bij die groep. Deel heeft de conditie van je nagels te maken en met genen. Helaas heb ik dat stukje niet gekregen maar gelukkig is er tegenwoordig genoeg wat je zelf kan doen!

Liefs, Lonneke

Follow

 

 

 

 

 

26 Replies to “Nagellak beschermt je nagel”

 1. Heel interessant om te lezen! Ik heb helaas precies zulke vervelende nagels als jou…:-( Daarom draag ik ook altijd nagellak! Ben nog steeds op zoek naar een gelnagellak waarbij mijn nagels niet afbreken!
  Joyce onlangs geplaatst…Mijn favoriete schoenenwinkels! My Profile

  1. Als je opzoek bent naar goede gel nagellak dan kan ik je o.a. Pink Gellac en La Femme aanraden. Deze twee merken gebruik ik zelf nu bijna een jaar en mede dankzij goede verzorging en gel nagellak heb ik nu van mezelf lange nagels. Hiervoor heb ik een tijd acryl nagels gehad maar dat was een drama ook voor de conditie voor mijn nagels.

 2. Ik heb ook super slechte nagels. Ze breken al als je ernaar kijkt. Ik zal jou tips proberen, hopelijk worden ze ook sterker. -x-
  Linda onlangs geplaatst…Dinsdag lakdag #13: Essie ‘Mrs. always right’My Profile

 3. Fijn artikel. Ik vind alleen gel nagellak niks, of komt het door de traumatische ervaring die ik had als model bij OPI. Dat ging toen zo mis. Dat ik het niet meer durf.
  YuSt onlangs geplaatst…Swatched-it | OPI | Let me Bayou a drinkMy Profile

  1. Dat klinkt heftig en niet al te goed 😉 Maar je kan ook gewone nagellak gebruiken het hoeft niet perse gelnagellak te zijn. Ik gebruik zelf wel altijd als basis en bescherming gel nagellak. Mijn boodschap is dat het belangrijk is om je nagels te beschermen tegen uitdrogen en splijten, water doet dit. Daarom nooit je nagel zonder enige bescherming blootstellen aan water 😀 Daarnaast is een goede verzorging van de nagels en handen ook erg belangrijk.

 4. Gel werkt bij mij helaas niet altijd.. ik ga eens naar je tips kijken en het een en ander proberen!

  1. Ik gebruik zelf graag gelnagellak, maar je kan het ook doen met gewone nagellak.

 5. Fijn artikel. Kan me voorstellen dat nagellak beschermt tegen water inderdaad. Ik heb helaas ook een slechte ervaring met gel nagellak. Heb een tijdje de Essence gelnails at home gebruikt, maar daarna hebben mijn nagels er maanden vreselijk uitgezien. Ze waren dun, brokkelden af. Pas sinds kort zijn ze weer stevig en ben ik dus weer gaan lakken. Maar voor mij geen gellak meer 🙁
  Astrid onlangs geplaatst…Gastblog: Bellápierre Every Day Shimmer Kit reviewMy Profile

  1. Jammer dat je slechte ervaring hebt met gel nagellak, per merk is de kwaliteit wel erg verschillend. Maar om je nagels in goede conditie te houden kan je dit ook bereiken met nagellak. Zorg ervoor dat je nagels altijd een laagje nagellak op hebben als je het blootstelt aan water. Met afwassen gebruik ik ook schoonmaakhandschoenen, om mijn handen en nagels extra te beschermen. Want water droogt uit, niet alleen je nagels maar ook je huid.

 6. gotta looove polish dus 😀
  femketje onlangs geplaatst…I ♡ Makeup – I Heart Chocolate Pink Fizz Palette.My Profile

  1. indeed 😉

 7. Ik schrik eigenlijk een beetje van het niet bloot stellen aan water haha, kan me niet voorstellen dat het echt zo slecht is eigenlijk. Ik vind het juist wel een fijn idee dat mijn nagels ook kunnen luchten, even zonder nagellak. Maar goed, wie het probeert kan niet oordelen, dus ik zal eens voortaan altijd een base coat op doen!

 8. Wat een interessant en leerzaam artikel! Mijn nagels breken ook snel af helaas. Ik heb nog nooit gellak gebruikt. xx
  Crafty Time | Janneke onlangs geplaatst…Shoplog KruidvatMy Profile

 9. Leuk artikel! Ik merk juist dat mijn nagels stukken sterker zijn geworden sinds ik geen nagellak meer gebruik. Heel grappig, want toen ik de juiste verzorging gebruikte (zoals je hier ook beschrijft) werkte dat voor mijn nagels juist averechts.
  Kelly Mulder onlangs geplaatst…Daniel Wellington Dapper Durham + KortingscodeMy Profile

 10. Goed artikel! Handig!
  Eva onlangs geplaatst…PrettyMy Profile

 11. Goed artikel en mooie foto’s! Ik heb het idee dat mijn nagels enorm sterk zijn geworden door verzorging met de Trind nailbalsam. En draag met schoonmaken altijd handschoenen. Ik was me nooit echt bewust van het feit dat nagellak je nagels beschermt. Ik dacht dat het je nagels alleen maar zou belasten. Ik denk alleen wel dat de nagellakremover ontzettend slecht is voor je nagels. Ik heb wel eens een remover geprobeerd op natuurlijke basis, maar die haalde het bij lange na niet bij een gewone remover met aceton..

  1. Ik gebruik eigenlijk liever geen nagellak remover want het is inderdaad erg slecht voor de nagel. Wat veel bekende nagel- bloggers ook wel doen is; als basis een peel-off base coat. Zo kan je of je nou wel of geen glitter op hebt makkelijk de nagellak met een houtenbokkenpootje van je nagel verwijderen, je hebt dan geen remover nodig.

 12. ik heb heel lang redelijk goede nagels gehad
  maar toen heb ik een tijdje net te veel nagellak gebruikt en waren ze echt helemaal slapjes geworden. Nu heb ik er wel een goede olie voor gevonden, dus inderdaad tegenwoordig kan je er wel wat tegen doen

  liefs
  Karlien
  Karlien – Polished Cats onlangs geplaatst…Outfit – Tartan, White & LaceMy Profile

 13. Leuk artikel! Dat je, je naakte nagels niet aan water bloot mocht stellen wist ik helemaal niet. Zelf merk ik ook dat mijn nagels met nagellak of gelnagellak veel sterker zijn en inderdaad veel minder snel afbreken 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…Essence Trend edition Lights of OrientMy Profile

 14. Ik heb nog nooit gellak gebruikt, wil ik best wel eens proberen!
  Manon onlangs geplaatst…Catrice Denim Divine | Nagellak , Bronzer & BlushMy Profile

 15. Wat een super fijn artikel Lonneke! Ik heb zelf wel eens gehoord dat je je nagels moet hydrateren, door bijvoorbeeld een product ervoor te gebruiken (als in een vocht inbrengende substantie die de meeste merken wel verkopen). Ik heb ook de basis van Pink Gellac maar hoe doe jij dat met afhalen dan. Beschadigen je nagels dan niet?

  1. Klopt wat je zegt, nagels hebben vocht nodig maar niet te veel. Zoals Herome en Trind hebben fijne en goede hydraterende serums voor de nagel. Ik gebruik dat zelf ook 1x in de twee weken. Ik zal je zeggen dat ik mijn gel nagellak niet verwijder zoals het volgens het “boekje” zou moeten. Ik haal het al pulkend weg vaak trek ik als ik een begin heb, in 1x de gelnagellak er vanaf. Mijn nagels zijn er niet door beschadigd.

 16. Leuk artikel en fijne tips, ik heb van mezelf sterke en lange nagels :). Gellak als topcoat gebruiken doe ik ook soms!
  X
  Saraya onlangs geplaatst…Yves Rocher Glossy Lip Pen / Mauve TendreMy Profile

 17. Wat een fijn artikel! Ik wist helemaal niet dat het zo slecht was voor je nagels om ze niet gelakt met water in aanraking te laten komen. Ik heb zelf ook last van de wat slappere nagels. Ik ga de tips zeker gebruiken! Dankjewel ♡♡
  Quinty onlangs geplaatst…∆ ESSENCE PRINCE CHARMINGMy Profile

 18. wat een goed artikel! als ik mijn nagels vijl, was ik ze wel altijd met water. Zodat er geen spul van het vijlen meer op zet. Maar dat is dus geen goed idee lees ik!
  Bertine onlangs geplaatst…Fotodagboek week 18My Profile

 19. Fijne tips! Mijn nagels zijn momenteel echt zielig dus ik ben op zoek naar een goede oplossing.
  xo Anne – Doves & Roses
  Anne – Doves and Roses onlangs geplaatst…First Impressions: Ren V-Cense Day CreamMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge